Ok, laten we beginnen met de basis. SUP staat voor ‘stand up paddleboard’ of ‘stand up paddleboarding’. De moderne versie van SUP is ontstaan in Hawaï als alternatief voor surfen wanneer er niet genoeg deining was voor gewoon surfen. De clue zit in de naam bij deze sport, want je gaat staand op een plank het water op, net zoals bij een standaard surfplank. SUP boards zijn meestal een beetje langer en dikker dan de traditionele surfplanken. In tegenstelling tot het traditionele surfen neem je echter ook een lange handpeddel mee waarmee je jezelf door het water voortbeweegt. Maar hoe kun je een sup board kopen in 2021?

Wie kan suppen?

Stand up paddleboarding is een sport voor iedereen. Iedereen kan het proberen in kalm water, maar voor de grote golven en meer uitdagende wateren moet je fit zijn, vaardig en een goede zwemmer met lef. Met andere woorden, moeilijke wateren zijn niet voor bangeriken. Maar ook als je geen adrenalinejunkie bent, is er genoeg te doen op een paddleboard:

Vlak water

Bij het woord SUP denk je waarschijnlijk het eerst aan vlak water peddelen. Het betekent in wezen peddelen in rustig water. Dit is de oefening waardoor mensen meestal beginnen met stand up paddleboarden. Leuk, relatief gemakkelijk, maar toch een goede workout die je gezondheid en evenwicht verbetert.

Racen

Peddelen op vlak water voor mensen met competitieve neigingen. Neem je peddel, je board en peddel sneller dan je concurrentie.

Yoga

SUP Yoga betekent het uitvoeren van yoga op een paddleboard. Experts beweren dat SUP yoga zelfs een betere workout is dan gewone yoga. Staand op het board boven water dwingt je middenrif om extra hard te werken om in balans te blijven

Vissen

Dat klopt, paddleboarden en vissen vormen een geweldig team. Met paddleboards kun je dunne wateren bevaren waar normale vissersboten niet kunnen komen. Ze zijn ook makkelijk te vervoeren (vooral opblaasbare paddleboards) en te onderhouden. Bovendien kun je door de staande positie gemakkelijker vissen spotten die in de buurt zwemmen.

Paddel boarden

Downwind paddleboarden houdt in dat je met veel wind op je rug op open water peddelt en op de golven rijdt. Het is vergelijkbaar met surfen, maar in plaats van een korte tijd op een golf te varen, leg je lange afstanden af in een rechte lijn op rollende golven.

Fit

SUP boards zijn geweldige platforms om spiertraining uit te voeren. Vergeleken met trainen op vaste grond legt trainen op een paddle board meer nadruk op je kernspieren en verbetert het je evenwicht. 

Uitrusting

Om te beginnen heb je een paar essentiële spullen nodig:

Bord

Er zijn verschillende soorten boards om uit te kiezen. Voor beginners zijn brede en lange boards de beste keuze, omdat ze stabieler zijn dan kortere en smallere boards. SUP boards hebben een of meer vinnen aan de onderkant om je te helpen in een rechte lijn te varen. Daarnaast zijn er diverse boards voor personen met verschillende gewichten. Ben je wat zwaarder? Dan zal je op zoek moeten gaan naar een SUP board met een hoger draaggewicht. Maar waar kan ik supboards van 150 kg vinden?

Paddel

Er zijn verschillende SUP peddels verkrijgbaar. De eenvoudige regel is om een peddel te kiezen die 6-10 inches langer is dan de lengte van de peddelaar. Als u niet zeker bent over de lengte van de peddel, kunt u uw hand licht gebogen boven uw hoofd houden en dat zou een ideale lengte voor uw peddel zijn. 

Drijfhulp

Wettelijk is het gebruik van drijfhulpmiddelen niet verplicht wanneer u in de aangewezen surfgebieden peddelt. Opgemerkt moet worden dat de regels en voorschriften variëren naargelang het soort water (binnenwateren, havens en andere waterwegen). Bovendien kan veiligheid niet genoeg worden benadrukt, dus het is altijd goed om een drijfhulpmiddel te dragen, vooral wanneer je de kneepjes van het SUP leren.

Waar?

SUP kan bijna overal beoefend worden, wat nog een reden is waarom de sport zo veelzijdig is.

De beste plek om te beginnen met oefenen is ergens met een beetje deining en een zanderige bodem, zodat als (wanneer) je valt je jezelf niet bezeert als je de bodem raakt! Met wat ervaring kun je met de professionele adrenalinejunkies in de grote branding surfen, door stromende rivieren en witte stroomversnellingen peddelen of het rustig aan doen op het meer. De keuze is aan jou! Er zijn opties voor iedereen.

Hoe?

Veel plaatsen bieden SUP-lessen voor beginners en dit is een geweldige plek om te beginnen. Meestal is het een goed idee om ten minste één les te nemen, omdat het de makkelijkste manier is om beginnersfouten te vermijden. Maar als je gewoon niet kunt wachten om je board te pakken en te gaan peddelen, zijn hier de basisprincipes om je op weg te helpen:

  1. Kies kalm water, gebruik de leash om de SUP aan je enkel te bevestigen en loop het board zo uit dat de vinnen de bodem niet raken. Blijf binnen je diepte terwijl je leert.
  2. Klim op het midden van het board en kniel met je knieën uit elkaar. Zoek je balans. Dit is een geweldige plek om te beginnen! Je kunt in deze positie peddelen om je vertrouwen te winnen of meteen doorgaan naar rechtop staan.
  3. Sta langzaam op vanuit de knielende positie, één voet per keer. Blijf in het midden van het board staan met je voeten naar voren gericht, schouderbreedte uit elkaar. Houd uw knieën lichtjes gebogen, dit helpt bij het evenwicht.
  4. U bent klaar om te peddelen! Houd uw SUP peddel